De populariteit van podcasts is de laatste jaren explosief gestegen. Steeds meer mensen weten het te vinden en steeds meer ondernemers gebruiken het als marketinginstrument. Het bereik is namelijk enorm! De meeste podcasters willen echt een autoriteit op hun vakgebied worden met een podcastserie en gaan daarom echt de diepte in en delen vaak veel waarde in een aflevering. De inhoud van zo’n podcast is inhoudelijk super interessant voor jouw andere marketingkanalen. Je kunt het namelijk recyclen tot social media posts, blogposts of bijvoorbeeld e-mailnieuwsbrieven. Had je hier al aan gedacht? Voordat ik de tips voor recycling ga delen neem ik je ook nog even mee in de voordelen van een podcast:
Veel ondernemers zijn beter in vertellen dan in schrijven
Herken jij van jezelf dat het je moeite kost om goede social media content te schrijven, maar dat jij al pratende veel beter verwoord krijgt wat je te vertellen hebt? Praten is vaak ook effectiever en vereist minder creativiteit om de aandacht van je publiek vast te houden.
Veel mensen zijn auditief ingesteld en luisteren liever dan dan ze lezen
Zoals hierboven al omschreven is, geldt dat ook voor je publiek zo. Er is tegenwoordig zoveel social media content, dat het het beste werkt om jouw social media content ‘snackable’ aan te bieden. Dus kort maar krachtig. De meeste mensen lezen jouw caption niet van voor tot eind; alleen als ze in de eerste zin getriggerd worden. In een podcast heb je iets meer tijd om die indruk te maken. En zijn ze eenmaal geboeid? Dan luisteren ze vaak ook meerdere afleveringen van je serie. Simpelweg omdat luisteren ook fijner is voor veel mensen. Zelf luister ik onderweg in de auto of tijdens een solo-wandeling graag een interessante podcast.
Een podcast is op veel manieren en platforms onder de aandacht te brengen
Je kunt je podcast via verschillende platformen publiceren. Daarnaast kun je ze op je marketingkanalen en/of website makkelijk delen of zelfs embedden. De meestal tools en platformen hebben speciale podcast integraties zoals het heel toegankelijk voor jouw publiek om je podcast te gaan luisteren. Maar wist je dat er nog andere slimmere ideeën zijn om met de inhoud van je podcast aan de slag te gaan? Zoals eerder gezegd bevat je podcast veel waardevolle content. Zet deze content cross-mediaal in. Op deze manier vergroot je de betrokkenheid van je publiek en vertel jij of alle verschillende manieren waar jouw expertise ligt.
Podcast recycling: Hoe werkt dat?
Voor de luisteraars, voor de lezers of voor de social media scrollers; overal kun jij je met jouw content onderscheiden. Recycle jouw podcast dus tot meerdere soorten content. Het aanbieden van jouw waarde op meerdere manieren zorgt voor meer betrokkenheid van je publiek door jezelf op meerdere manieren te presenteren. Het is vrij eenvoudig om dit effectief om te zetten. Ik weet zeker dat het je gaat helpen om jouw zichtbaarheid te vergroten. Ik deel een aantal voorbeelden:
Voorbeeld 1: Op je social media kanalen
Op social media werkt het vaak beter om ‘snackable’ content aan te bieden. Tegenwoordig is er zoveel te zien op social media dat het vaak lastig is om jezelf echt onderscheidend neer te zetten. Merk je dat het lastig om goede posts te schrijven? Gebruik dan de inhoud van je podcast als content. Zelfs als je de tekst letterlijk gebruikt in je social media (zonder creative writing) ben jij juist authentiek en kan dit heel goed werken op je social media. Vooral Instagram heeft verschillende soorten content zoals een normale Instagram post, maar ook een reel of carroussel zijn opties om jouw podcastcontent te recyclen. Je kunt zelfs een call to action weiden aan je podcast: “Meer weten over dit onderwerp? Ik ga er dieper op in in mijn podcastlevering <nummer>!”
Voorbeeld 2: Op je website
Hoe ziet jouw salespagina eruit? Staan hier al goede teksten of kan dit nog wel bijgeschaafd worden? Ik heb verschillende ideeën om je podcast te recyclen tot webteksten. In je podcast vertel je vaak vanuit je expertise rol over wat jou als ondernemer drijft. Dat zijn mooie teksten voor je website, dat wil jouw ideale klant graag weten. Speel je in op verlangens en pijnpunten in jouw podcast is dat echt bonusmateriaal op je website. Je klant voelt zich aangesproken. Wat extra leuk hierbij is om kleine snippets over je podcast te delen op je website. Die kun je eenvoudig embedden op je website. Heb je een blog op je website? Gebruik ook hier je podcast voor, je kunt met het transcript mooie blogsposts maken en dat vergroot je online zichtbaarheid enorm!
Voorbeeld 3: In je e-mailmarketing
Inspiratieloos voor je volgende nieuwsbrief, maar moet hij er echt uit? Ga niet vanuit de verkeerde energie een nieuwsbrief schrijven om in elk geval maar iets uit te sturen. ‘Better done than perfect’ is niet altijd de beste keuze, zeker niet in het geval van e-mailmarketing. Je wilt vaak dat mensen in de actiestand komen door jouw nieuwsbrief te lezen, dus moeten zij op een positieve manier getriggerd worden in wat jij ze mailt. Haal je inspiratie uit een van je podcastafleveringen en ik weet zeker dat je raak schiet met je volgende nieuwsbrief. Ook hier kun je in je call to action eventueel verwijzen naar je podcastaflevering.
Voorbeeld 4: In je trainingen of online cursussen
Eigenlijk idem zoals al het bovengenoemde, bevat het ook voor je trainingen of online cursussen soms interessant materiaal. Dit vergt wel iets meer moeite en niet alles is zo goed bruikbaar als op je social media, nieuwsbrieven of je website, maar het is zeker eens de moeite waard als je een training aan het bouwen bent, om eens te kijken of er al waardevolle content is om te hergebruiken in je trainingen. Misschien wil je jouw deelnemers wel een bepaalde podcast laten luisteren, of een fragment met belangrijke inzichten over onderwerp x, y, z…
Denk je nou: moet ik dan al mijn podcasts gaan beluisteren om daar de highlights uit te vinden? Nee! 🙂
Met behulp van een tool zoals Castmagic kun je jouw podcast transcriberen en de snippets gebruiken voor andere content. Deze tool werkt ook met behulp van AI en vormt het automatisch al om tot andere marketingcontent en geeft je de highlights uit elke aflevering in een handig overzicht. Je kunt zelfs jouw tone of voice meegeven aan de tool. Met de uitkomsten uit deze tool kan ik je helpen bepalen hoe we dit gaan recyclen en het allemaal voor je inrichten. Handig he!?
Vind je dit interessant en wil je meer ondernemers vertellen over podcast recycling? Deel deze blog dan, dat helpt mij ook enorm. Dankjewel!
Volg mij voor meer inspiratie op LinkedIn en Instagram of neem contact met me op.