Wil je meer werk gedaan krijgen en heb je moeite om je focus te behouden? In deze blog vind je al mijn tips over focus en pauzemomenten (want pauzes zijn hierin heel essentieel!) zodat jij altijd productieve dagen hebt en niet meer als een kip zonder kop al je taken afwerkt en altijd tijd te kort hebt.
Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
Een vaste dagindeling is fijn en super efficient, juist als je buiten je werkzaamheden ook nog andere verplichtingen hebt zoals een gezin. Rust en structuur brengen je veel verder en zorgt ervoor dat je niet de hele dag met buikpijn en een opgefokt gevoel al je taken afwerkt (waar misschien door de drukte ook nog fouten in kunnen sluipen).
Mijn beste advies om een dagindeling te maken is om eerst na te gaan of jij een ochtend- of avondmens bent. Deel op basis daarvan jouw dag in. Welke dingen moeten gebeuren, welke pauzemomenten pak jij en op welke momenten ben jij bereikbaar voor je klanten.
Pauzes zijn juist productief!
Onderschat niet dat pauzes nemen er juist voor zorgen dat je meer gedaan krijgt. Dat klinkt misschien gek, want in je pauzetijd werk je niet aan je to-do’s. Dat klopt, maar toch ben je productiever als je wel regelmatig een pauze neemt. Je bent minder productief als je 10 uur achter elkaar ‘doorbeukt’. Dat komt omdat je jezelf even wat mentale rust moet gunnen, zodat je daarna weer in volle focus aan de slag kunt. Wat je in je pauzes doet, heeft invloed op je gezondheid en prestaties. Je wordt minder scherp en minder kritisch op je werk en laat steken vallen als je geen pauzes neemt.
Je pauzes hoeven ook niet lang te duren, maar even een momentje bewust afschakelen is juist prettig en heeft al veel effect. Je kan dit op verschillende manieren inrichten – doe wat voor jou fijn werkt. Elke 90 minuten is het meest effectief, zo is bewezen. Het allerbelangrijkste is dat jij je even losmaakt van je telefoon of computer. Zo ontspan je namelijk echt beter, omdat dit ervoor dat je hersenen ook even rust krijgen. Eventjes 5 minuten naar buiten, mediteren, lezen, relaxen, met de kat of juist die workout doen, in plaats van na je werk jezelf nog naar de sportschool slepen. En zo zijn er nog meer dan genoeg voorbeelden.
Ben je een ochtend- of avondmens?
Waar begin jij jouw werkdag mee? Schiet jij meteen achter de computer zodra je wakker wordt of neem jij ’s ochtends de tijd om rustig je dag te beginnen? De meeste mensen doen vaak het eerste (ik deed dat eerst ook). Ik weet nog goed een ochtend dat ik in mijn ochtendjas achter de computer zat, zonder ontbijt “want dat doe ik dadelijk wel”. Voor ik het wist was het 12.30 en had ik nog niet gegeten en mezelf aangekleed.
Voordat ik overspannen raakte, had ik nooit ’s ochtends een bewust moment om mijn dag op te starten. Inmiddels doe ik dat wel, want ik weet nu hoe het belangrijk het is. Net als pauzes nemen, trouwens.
Een goede dagindeling zorgt ervoor dat jij met meer focus je dag doorbrengt en productiever bent. Ga voor jezelf na: ben je een ochtend- of avondmens? Deel op basis daarvan je dag in. Dat kan sterk afwijken van iemand anders, maar dat is niet erg. Denk daarnaast na over je verdere dagindeling, bijvoorbeeld:
- Is het persé nodig om je mail te checken in de ochtend? Vaak zorgt dat voor veel ‘headspace’ tijdens de rest van de dag omdat je het gevoel hebt dat je meteen moet reageren en belangrijkere to-do’s daardoor op de tweede plek zet.
- Plan je pauze-momenten in, al is het maar 5 minuutjes tussendoor. Idealiter elke 90 minuten eventjes, zonder telefoon of laptop.
- Doe je belangrijkste taken eerst, zodat die klus geklaard is je dat als eerste kunt loslaten en ontspannen gevoel je andere werkzaamheden kunt oppakken.
- Werk met focusblokken (lees deze blog die ik eerder schreef).
- Denk niet alleen aan je dagindeling, maar ook welke vaste taken je op welk vast moment van de week doet.